Откриха обновения с 1 077 533 лв. терапевтичен корпус на МБАЛ - Благоевград

Откриха обновения с 1 077 533 лв. терапевтичен корпус на МБАЛ - Благоевград

Гастроентерология, клинична лаборатория и образна диагностика оборудвани с нова високотехнологична апаратура

С тържествен водосвет вчера бе открит основно ремонтираният терапевтичен корпус, в който се помещават гастроентерология, кардиология и вътрешно отделение на благоевградската държавна болница. Пациентите с гастроентерологични заболявания от цялата област вече се настаняват в   обновено отделение с 10 легла за болни, оборудвано с високотехнологична ендоскопска апаратура - видеоколоноскоп и видеогастроскоп, каза болничният директор д-р Красимир Михайлов, който приветства присъстващите гости и болничен персонал, сред тях лекари и медицински сестри от 25-те отделения в болницата, служители от администрацията и помощен персонал и заяви:
Извършени са строително-ремонтни дейности на цялата сграда.

С цел въвеждане на мерки за енергийна ефективност е направена пълна подмяна на дограмата на терапевтичния корпус, цялостна топлоизолация на фасадата и на покрива, както и частичен ремонт на конструкцията му. Изградена е вътрешна газова инсталация, осигурено е оборудване за отопление на газ и е монтирана соларна инсталация. Стойността на инвестицията за обновяването на корпуса е в размер на 1 077 533 лв.,  от които 168 149 лв. са използвани за закупуването на медицинската апаратура. 

Директорът на МБАЛ - Благоевград
д-р Михайлов посочи още, че обновяването е по проект за повишаване качеството на медицинското обслужване в Благоевградска област чрез модернизация на областната болница и изграждане на регионален център за ранна диагностика на онкологични заболявания.

Представителят на Министерство на здравеопазването инж. Таскова поздрави ръководството на  МБАЛ - Благоевград и каза, че болницата е сред 13-те лечебни заведения в страната, които разполагат с апаратура на много високо ниво. Малко болници в страната имат такава високотехнологична апаратура - скенер, мамограф и ехограф, които дават висококачествен образ при диагностиката, сега лекарите могат да работят спокойно и дай Боже да диагностицират по-малко злокачествени заболявания, заключи инж. Таскова. Това, което е построено и създадено, ще бъде в полза на хората, новата инвестиция осигурява висококачествено медицинско обслужване на населението от Благоевградския  регион, каза и зам. кметът на община Благоевград Валери Смиленов.

Сред специалните гости на тържеството бе и директорът на Районната здравноосигурителна каса в Пиринско д-р Ивайло Димитров. По стар български обичай за здраве и спорна работа старшата сестра на гастроентерологично отделение Блага Георгиева посрещна гостите на прага на отделението с питка и мед, а началникът на отделението д-р Маряна Чаракчиева показа новата апаратура. Отделението, което е открито през 1985 г. и досега не  е било ремонтирано, вече разполага с 10 легла за болни, всяка стая е със самостоятелен санитарен възел. Болните се обслужват от трима лекари, от тях двама специалисти по гастроентерология и 7 медицински сестри.

Общата стойност на проекта в МБАЛ - Благоевград, както “Струма” писа,  е на стойност 7 844 592,02 лв. и включва още цялостен ремонт в отделенията по образна диагностика и клинична лаборатория. Ремонтиран е асансьор в сградата на поликлиниката, към който е осигурен и достъп за хора с увреждания. В момента се ремонтира големият асансьор, който е за болни на носилка. По проект болницата получи и нова линейка за вътреболничен транспорт.  


Препечатано от вестник "Струма"